Tort cu fructe caramelizate

Este ziua unui prieten și am decis să îi fac eu un tort. Inițial, mă gândisem la cel cu mere caramelizate, rapid și delicios. Însă, în bucătărie era un parfum de vară, de la mere și nectarine. Mai aveam în frigider și câteva afine. Așa că, m-am decis să fac un tort cu toate fructele.

Ingrediente:

 • 1 nectarină parfumată;
 • 4 mere delicioase;
 • O mână de afine colorate;
 • 8 ouă mici;
 • 13 linguri de zahăr;
 • 8 linguri făină;
 • 1 praf de copt;
 • 4 plicuri zahăr vanilat;
 • 2 linguri de ulei;
 • 6 lingurițe ulei de cocos.

Cum începem? Caramelizăm 5 linguri de zahăr + 2 plicuri de zahăr vanilat, cu care vom „tapeta” cratița în care facem tortul.

Zahărul caramelizat

Curățăm merele, spălăm afinele și nectarina. Le tocăm, mai mici, mai mari, jumătăți, sferturi, cum vreți voi. Apoi le așezăm în cratiță peste zahărul caramelizat.

Merele și afinele
Nectarina și un măr

Peste fructe, vom pune, din loc în loc, lingurițe mici de ulei de cocos. De obicei pun unt, însă azi am vrut să obțin un tort aromat, parfumat, fructat.

Le băgăm la cuptor 15′, la 180 de grade. Astfel, fructele se vor înmuia și, împreună cu caramelul, vor lăsa un sirop perfect pentru blatul nostru pandișpan.

Cât fructele stau în cuptor, la toropeală, noi ne apucăm să facem blatul.

Separăm ouăle. Gălbenușurile le frecăm cu cele 2 linguri de ulei. Dacă vreți, puteți folosi unt topit sau ulei de cocos.

Separat, albușul îl batem spumă, cu un praf de sare, folosind mixerul la viteză mare. După ce spuma apare, începem să punem lingurile de zahăr în ploaie. Încorporăm bine zahărul și adăugăm zahărul vanilat. Turnam ușor gălbenușurile.

După, adăugăm făina și praful de copt în ploaie. Amestecăm cu viteza mai mică a mixerului.

Scoatem fructele din cuptor și punem compoziția peste ele.

Datorită caramelului de pe pereții crăticioarei, blatul nu se va lipi și va pica perfect în platou, când îl vom răsturna.

Lăsăm blatul la cuptor, la 180 de grade, căldură sus și jos, 40 de minute. Când îl veți scoate din cuptor, rotiți ușor vasul de mai multe ori și astfel blatul se va dezlipi de marginile crăticioarei.

Așa arăta tortul înainte să îl mâncăm:

A fost o zi minunată, cu soare, cu râsete zglobii de copii și cu tort cu aromă de vară!

Merele sunt de la BioMarket, mere românești, crescute în gospodăriile oamenilor, ecologic, fără intervenții suplimentare, cu grijă pentru natură și pentru oameni. Ouăle sunt de la găinușe fericite, crescute liber, de agricultori români. De unde le-am cumpărat? Ați ghicit! De la BioMarket!

Poftă bună!

Lavi Mama Chilli

Thanks to Dilyara Garifullina for sharing their work on Unsplash.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

 1. Tuti spune:

  Prietenul iti multumeste 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s