Grișul cu lapte este o rețetă a copilăriei. Este un răsfăț al bunicii, un dulce de casă simplu și bun. Mie îmi plăcea cu dulceață de vișine sau de cireșe negre. Este un desert transmis din mamă în fiică și de la bunici la nepoți, ceva rapid, gustos și bun. Un desert care îți va trezi amintiri frumoase și delicioase!

Nu acordăm suficientă importanță grișului. Grișul are un conținut redus de sodiu și de grăsimi saturate.Grișul obținut din grâu are cel mai mare conținut de gluten și este bogat în amidon și proteine. Grișul este folosit în preparate pentru feluri principale (supă cu găluște, mâncare cu găluște) sau pentru deserturi (cremă pentru diverse prăjituri, desertul clasic griș cu lapte, budincă de griș cu caramel).
Lista de ingrediente:
- 500ml lapte;
- 4 linguri griș de grâu;
- 2 linguri zahăr sau miere sau zahăr de cocos/ștevie;
- 1 cub unt;
- un praf de sare;
- un praf de scorțișoară;
- un pliculeț de zahăr vanilat.
Într-o crăticioară amestecați laptele cu zahărul și cu praful de sare. Aduceți laptele la punctul de fierbere și apoi dați focul mic.
Adăugați grișul în ploaie, amestecând bine cu un tel mic. Lăsați pe foc cam 10 minute, până se îngroașă, amestecând continuu.
Dacă doriți să îl răsturnați, secretul este să umeziți trei boluri mici și să le umpleți cu griș. Le lăsați să se răcească și după le băgați la frigider pentru minim 2 ore. După, doar le scoateți din frigider și le răstunați. Astfel vor arăta ca o budincă pregătită pentru un rege.
Eu am ales de data asta să adaug dulceață de portocale are o aromă minunată.

Grișul se absoarbe rapid, deoarece nu are fibre, așa că va crește masa corporală. Îl vom consuma cu grijă, nu foarte des. Avem grijă atât de silueta noastră, cât și de a copiilor.
Pentru Micii Mofturoși, am decorat grișul cu zmeură și banane. A fost un succes!

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Poftă bună!