Salam de biscuiți bebelușesc

Rețeta de salam de biscuiți îmi aduce aminte de copilărie. Era un desert pe care îl mâncam la zile de sărbătoare. Cum rețeta copilăriei mele conținea și rahat și nucă, iar Micii Mofturoși nu au primit încă așa ceva, am încercat să o adaptez. În plus, suntem într-o grevă a fructelor, așa că m-am străduit să îl fac cât mai fructat.

Lista de ingrediente:

  • 700g biscuiți populari;
  • 500g fructe uscate: smochine, curmale, merișoare, stafide, prune și caise;
  • 200ml apă;
  • 200g unt;
  • 100g unt de cocos;
  • 2 lingurițe de carob;
  • fulgi de cocos pentru împachetat;
  • 1 baton de scorțișoară.

Untul și untul de cocos le-am pus la topit. Rețeta originală spunea să le folosim la temperatura camerei, însă mie mi s-a părut mai comod așa.

Biscuiții i-am măcinat pe toți complet. Aici ține și de opțiunea personală: îi puteți mărunți toți, ca mine, da pe răzătoare, jumătate să îi mărunțiți mici, jumătate mari. Cum preferați.

Fructele uscate le-am mărunțit la blender. Apa am pus-o la fiert cu batonul de scorțișoară pentru a aromatiza salamul. Pentru adulți: puteți adăuga zahăr, deși va ieși foarte dulce dacă folosiți cantitatea asta de fructe uscate. De asemenea, puteți adăuga esența de rom, sau chiar rom, și, de ce nu?!? lichior de fructe sau cafea. Orice vă imaginați.

Peste fructele mărunțite am adăugat apa fiartă și răcită.am amestecat bine, am pus pudra de carob. Adăugăm biscuiții mărunțiți și amestecăm bine, cu forță și răbdare. Punem untul și frământăm puternic.

După ce am omogenizat totul, începe să îi dăm forme. Eh, aici am tot experimentat.

Am pus în folie, în formă de salam. Am pus în folie, formă rotundă, de globuleț. Am zis să încerc și în forme de silicon, cele mici de brioșe. Apoi și în formele de baghetă ale mașinii de făcut pâine.

Cât m-am jucat eu cu aluatul, era tot moale. Chiar mă resemnasem că nu se va întări și că voi face o grămadă de cheesecake.

Însă, surpriză! După o după-amiază la frigider, salamul meu era beton. Cel în formele de silicon este preferatul meu. Se ține super bine, se taie fără să se destrame. We have a winner! De acum, voi face mult mai puțin salam și doar în forme de silicon o să îl pun.

Bineînțeles, rețeta o puteți modifica în funcție de preferințele proprii: puteți pune migdale, nuci sau alte fructe uscate. Pentru adulți puteți adăuga și zahăr, ciocolată, rom sau amaretto, ce vă dorește inimioara dornică de dulce.

Mă bucur că am avut succes 100% la Micii Mofturoși. Fiind plin de fructe uscate, este o sursă bună de potasiu și vitamine. Având atâția biscuiți, le ține și de foame. Munca mea a fost răsplătită cu nou-dobânditul ”miam-miam”!

Spor la gătit și poftă bună!

Photo cover by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s